Venkovní hliněná fasáda na slaměném domě

I když nám to může připadat jako scifi, venkovní hliněné omítky patří k moderním fasádním systémům. Hlína s trochou kravince – to je ten zázračný recept. Nedělám si legraci, i když se u toho asi hodně lidí zasměje. Jsou to přírodní metody a systémy, které prodlužují životnost venkovní omítky. Je vyzkoušeno, že pokud přidáme do hlíny trošku kravince, tak hlína má potom větší odolnost.

Je to něco jiného než u moderních systémů, ve kterých je spousta chemikálií a energetická náročnost výroby bude mnohem vyšší. Tento způsob sice není žádný mainstream, ale takovéto hliněné fasády vznikají.

Každá fasáda se musí někdy natírat. U této omítky se hlína časem z fasády vymývá, takže na tu venkovní část se dává větší vrstva a jednou za čas tam člověk musí přihodit jednu další vrstvu. Obrovský vliv na to má konstrukční ochrana – zde máme relativně velký přesah střechy. Samozřejmě každá lokalita je jiná a záleží na větru a dešti – nelze to nějak generalizovat.

V dnešní době to je hodně zajímavá alternativa. Víme už i o systémech, kdy se dá hlína nanášet na staré domy, na rákos a nějaký rošt s izolací. Tyto systémy lze udělat. Není to sice pro každého, ale je dobré o tom vědět.

V této fázi vidíme ještě na domě slámu, která trčí zpoza hlíny, je tam ten prvotní špric, vidíme tady vyztužení kolem oken a pak na takovém malém kousku další vrstvu.

Časem se tady ještě vrátíme a podíváme se, jak majitelé dotáhnou zbytek hlinění fasády. Často se u takovýchto domů jedná o svépomocnou realizaci a stejně tak i zde pochází hlína z tohoto pozemku. Vlastníci domu si dělají tyto věci svépomocně. Vidíme, že hlína je nanášena rukou. Jde to řešit i nějak strojně, ale často to lidé dělají doma v míchačce a přímo si to plácají na stěnu.

Příspěvek Venkovní hliněná fasáda na slaměném domě pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.