Letnění

Milí přátelé Aubriety,

začíná čas letnění. Čas stěhování pokojových rostlin ven do přírody, aby z toho jara holky taky něco měly.

Moje rada zní – opatrně. Ve všech zahradnických poradnách se dočtete, jak prospěšný je pro pokojové rostliny letní pobyt venku. Musíme si ale uvědomit, že po celý zbytek roku jsou tyto druhy rostlin v teple obývacích pokojů chráněny před větrem, silným deštěm, ale i prudkým sluncem. Byť třeba stojí na okenním parapetu, slunce jejich listy za sklem tak snadno nespálí.

DSC_0311

 

Proto opravdu opatrně. Většině pokojovek letnění bezesporu prospěje, ale nejlépe jim bude pod korunami stromů, těch hodně olistěných. Šeflera, kořenokvětka (ševcovská palma), malé fikusy, voskovka (Hoya carnosa), pokojové begonie s hladkými listy , jedovatá  difenbachie, eukalyptus (viz obrázek dole)  budou takové prostředí milovat.

 

DSC_0143

Odkvetlé, v dnešní době tolik populární pokojové orchideje( například nenáročnou Phalaenopsis) můžete zavěsit přímo do korun stromů. Pozor ale na vítr a chraňte vzdušné kořeny. Těmto druhům pokojovek bude vyhovovat i stinný domovní dvorek.

 

ZDROJ

Do větví stromů můžete zavěsit i všechny pokojové kapradiny. Dejte je ale níž, v období sucha je budete muset vydatně zalévat.

DSC_0186

Zjistila jsem, že ibišky, co doma pěstuji bez letního pobytu venku nevykvetou. Jejich listy jsou ale na slunce opravdu hodně citlivé. Hned se ošklivě spálí. Protože jsou to ale rostliny odolné, s popálením se snadno vyrovnají, jen jejich vzhledu to nepřidá. Stejně jemné listy má např. i mučenka.

DSC_0386

Déšť zbaví pokojové rostliny prachu lépe než pravidelná sprcha v koupelně a vyšší vzdušná vlhkost zahrady přispěje k jejich kráse. Pozor jen na prudký liják, který může křehké kmínky polámat a listy  potrhat. Proto ta ochrana pod korunou stromu.

Moje pokojová azalka je po letním pobytu na zahradě obalená poupaty a připravená na Vánoce rozkvést. Stejně tak i vánoční kaktus (zkuste dát ven  i olistěné hlízy bramboříku).  Květináče takových  rostlin zakopu přímo do záhonu. Nemusím se tak starat o zálivku, hliněný květináč vlhkost z půdy propouští.  Jen podotýkám, že záhon je na místě stinném, ale poměrně vlhkém. V mé lesní zahrádce je takových míst dostatek.

DSC_0469

A co  třeba kaktusy? I s těmi opatrně. Může se stát, že i jejich tělo slunce  nenávratně spálí. Vyberte místo suché a zálivku provádějte raději sami. Nejlépe bude vyhovovat skleník,  jehož skleněné stěny v době poledního slunce zakryjete bambusovou rohoží, použít můžete i různé druhy zahradních textilií ve světlých barvách.

Vlastníte-li jezírko, pak do něj můžete ponořit šáchor nebo bílou pokojovou kalu (Zantedeschia aethiopica).

DSC_0080

Africké fialky a ostatní pokojovky s „chlupatými“ listy (např.podénku )raději ven nedávejte vůbec.

DSC_0284

Déšť by na jejich listech napáchal nenávratné škody v podobě hnědých skvrn  a navíc hrozí i hniloba stonku.

DSC_0654

Pokud chcete pobyt venku dopřát i pokojovým palmám, tak počkejte,  až bude opravdu teplo a na slunce je přivykejte postupně. Chladné noci  a vydatné deště jim neprospějí.

Krásné dny příští,

Vaše Aubrieta

Jaro u Aubriety
Africké fialky a tořivky ve Fata Morganě
Pokojová azalka

 

 

Celý text naleznete na serveru (http://aubrieta.cz) zde.

Comments are closed.