Méně kvalitní dřevo může být v interiéru krásné a praktické

Jedna dřevina a dva úplně odlišné povrchy. V čem to je? Toto by byla špičková kvalita dubu a toto by bylo skoro palivo. Tento povrch je hladký a bez vad, suků a prasklin. Působí skoro dokonale. Výrobci lamina dokáží takovouto kvalitu imitovat a člověk už z dálky a někdy ani zblízka nepozná, zda jde o lamino nebo o masivní dřevo.

Naopak u dřeva to může vypadat mnohem lépe. Je tady spousta různých pokřivených let, suky, praskliny… V konečném důsledku, v praktickém užívání, není žádný rozdíl. Je pravda, že cena tohoto dřeva je nižší, ale zase je pracnější dosáhnout uživatelsky přívětivého povrchu. Musíme si občas pomoci nějakým tmelem.

U interiérových výrobků je dřevo při porovnání s laminátem mnohem zajímavější. Už od pohledu je jasné, že toto je masivní dřevo.

Pokud přinesete stolaři takové popraskané dřevo, může to být docela komické, protože vám říct, že z toho nic dělat nebude, že je to odpad. Tyto velké plochy jsou kombinací malé vrstvy masivního dřeva a dřevotřísky. Pokud bychom je měli dělat celé z masivu, bylo by to finančně náročné. To jsou důvody, proč můžeme využívat v interiéru i jméně kvalitní dřevo.

Příspěvek Méně kvalitní dřevo může být v interiéru krásné a praktické pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.