Přírodní zakřivené povrchy a materiály v interiéru

Slaměné domy s hliněnými omítkami tvoří harmonický celek spolu s přírodní kulatinou. Daleko více k rustikálnímu povrchu s kulatými rohy sedí přírodní kulatina, než nějaký nařezaný hranol. Můžeme samozřejmě takový dům pojmout jako úplnou modernu s rovnými plochami, ostrými rohy, KVH hranoly či nějakým přesným hoblovaným řezivem. Výsledný dojem je potom ale úplně jiný.

A to je také výhoda tohoto systému, který nám nabízí několik možností, jak to provést. Umožňuje nám výrazně změnit celkový dojem. Je také důležité zmínit, že je paradoxně někdy těžší udělat nerovný rustikální povrch, než nějakou dokonalou rovnou plochu. Může to být někdy výzva. Vzhledem k tomu, že se klade důraz na rovné a pravidelné plochy, málokdo dnes umí pracovat s nějakou křivostí a nedokonalostí. Nevýhodou takovéhoto systému je, že ne každý tesař umí pracovat s kulatinou.

Nedílnou částí pocitu z takového prostoru jsou detaily, které nemusí být na první pohled vidět. U tohoto domu jsou to například kulaté spoje nebo navázání těch nepravidelných tvarů na sebe. U hliněných omítek to pak mohou být nějaké nuance ve zpracování povrchu, kde je snad nekonečné množství možností, jak to můžeme provést. Všechny tyto nuance nemusí být na první pohled vidět. Ale působí pak na celkový dojem.

Je to už pak o možnostech každého stavebníka, jak šikovné řemeslníky má vlastně v dosahu. Často se potýkáme s výzvou, že je opravdu těžké udělat právě takovéto povrchy. U kulatiny úplně jinak vypadá, když uděláme nějaké rovné plochy a napojíme to na rovno.

 

Příspěvek Přírodní zakřivené povrchy a materiály v interiéru pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.