Kamenná zelená střecha

Nestojím ani na parkovišti ani ve štěrkovně. Stojím na střeše rodinného domu ve stylu srubu z kulatiny. Tato varianta střechy, kterou bych asi nazval zelenou střechou, i když ta finální vrstva střechy není tráva, ale je tady kulatý kámen, kačírek. Je to jedna z alternativ k trávě a majitel ji zvolil proto, že vodu ze střechy svádí do jezírka a pokud jsem to dobře pochopil, tak voda by přes substrát a trávu udělala neplechu v jezírku.

Je zajímavé si ukázat toto řešení, které vypadá opravdu skvěle. Líbí se mi na tom ten minimalismus a jednoduchost. Nad odvětráním zelené střechy, která je mezi izolací a částí, která nám zajišťuje, aby nám nezatékalo do stavby, je kaučuková fólie a na ní je přímo kámen. Nejsou tam žádné geotextílie a naopak jsme si vyhráli s tím, aby nedošlo k protržení o podklad. Musíš se tady také opatrně chodit.

Oproti jiným stavbám zelené střechy, kde máme fólie, geotextilie, nopovou fólií, často i polystyren a další prvky, které brání třeba sesuvu substrátů, to je tady opravdu hodně jednoduché.

Další zvláštností je, že většinou mají sruby u nás střechy s větším sklonem. Tady je to téměř rovná střecha s minimálním sklonem. Takže na této stavbě typu bungalov je to docela atypické řešení, které nelze vidět všude.

Tato varianta může být hodně aktuální nebo praktická v sušších oblastech, protože bývá často problém, kdy chceme využít zelenou střechu s trávníkem, jak tam dostat nějakou vláhu. Tady ten problém úplně odpadá, a pokud je delší dobu sucho, tak to ničemu nevadí.

Příspěvek Kamenná zelená střecha pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.