Hliněné povrchy v dřevostavbě – ideální ekonomické řešení

Často řešíme, jak v dřevostavbě nebo stavbě, která má obvodový plášť na bázi dřeva a přírodních izolací, dokončit finální povrch ve vztahu k cenové náročnosti a pracností. Obvodový plášť pak obvykle zahrnuje nějakou předstěnu. Pokud zde chceme mít hliněné omítky, je to plocha, kde se to relativně prodražuje. Pokud je to náš případ, je možné na předstěnu použít sádrovláknité desky, případně nějaké palubky.

Další aspekt, který řešíme, je světlo. Pokud chceme základní provedení hliněných omítek v hnědé barvě, budeme v celé místnosti bojovat se světlem. Zde je proto část stěn bílých a část hnědých.

Skladba obvodového pláště je

  • dřevovláknitá deska
  • sendvičová konstrukce
  • lněná izolace
  • instalační předstěna.
  • parobrzdná vrstva – OSB deska

Interiérové příčky jsou z cihel. Na nich je pak jen hrubá a finální hliněná omítka. Tady si můžeme pomoci finančně tím, že na plochu, kde to není tolik pracné a nepoužíváme žádné dekorativní omítky či povrchy, použijeme přírodní materiály. Takový povrch j možné udělat i svépomocí. Zde to dělal majitel sám a, i když to dělal poprvé, tak to dopadlo velmi dobře. U sádrovláknitých desek nebo podobných materiálů už to není atypická věc a zvládne to většina řemeslníků. Je to jen ukázka jak se to dá v nějakém kompromisu propojit. Těch variant je samozřejmě daleko více, ale my si zde ukazujeme konkrétní případ.

U hliněných omítek je opravdu důležitá finální vrstva. Většinou není vhodná úprava povrchu filcováním. Ikdyž to občas zmiňujeme, tak to může komplikovat to, že povrch vyhladíme pouze plastovým hladítkem k tomu speciální určeným. Může to být také vhodný plast nebo nějaké víčko. Kovovým hladítkem to začne dělat černé čmouhy a nejde to ani tvrdým plastovým hladítkem, které nedokáže kopírovat mírně nerovný povrch. Říkám to i proto, že je to atypická věc a zákazník, aniž by měl nějaké předchozí zkušenosti, to zvládl a udělal si to sám.

Příspěvek Hliněné povrchy v dřevostavbě – ideální ekonomické řešení pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.