Vytápění domu akumulačními kamny

Vytápění je možná jedno z nejsložitějších témat každého rodinného domu. Máme tady jeden příklad, jak to funguje v jedné konkrétní stavbě. Jsou tady akumulační kamna, která zasahují i do vedlejšího pokoje. Ta větší část je tady v obýváku a v kuchyni a menší část je v dětském pokoji.

Nacházíme se v bungalovu, v sendvičové dřevostavbě, která je zateplená přírodním materiálem. Současně je velká galerie a prosklený štít, kudy nám v zimě proniká slunce, a v létě velký přesah střechy zabraňuje tomu, aby se prostor přehříval. Zkušenost majitelů je taková, že k vytápění tohoto domu jim pohodlně stačí tato kamna.

Během zimy běžně topí 1x za dva až tři dny, při větších mrazech topí asi 1x za den. Mají tady doplňkové podlahové topení v koupelně a chodbě, které většinou běží souběžně, a pak ještě jeden přímotop, který vytápí prostor v nejvzdálenějším pokoji, ten je ale jen málo využívaný.

Nevýhodou těchto kamen snad může být to, že se nedají rychle regulovat. Majitelé nám popisovali například situaci, kdy v podzimních či jarních dnech bývá ráno chladno, kamna tedy roztopí, odpoledne pak zasvítí do interiéru sluníčko a právě v ten okamžik se prostor přehřívá. Kamna pak nelze vypnout nějakým knoflíkem a další půl den bude prostor přehřátý a bude se muset větrat. To samozřejmě není žádná tragédie, jen ukázka toho, jak to funguje.

Dům je takový protáhlý obdélník a nejsou tu ani žádné rozvody teplého vzduchu, ale s vytápěním není žádný problém. U kamen je možné zapnout nebo vypnout pouze část v pokoji.
Variant je mnoho a každý dům je specifický a může fungovat jinak. Je ale dobré si ukazovat příklady, ze kterých nám můžou vyplynout různé výhody a nevýhody. V tomto konkrétním případě panuje velká spokojenost a kamna byla dimenzována přesně na tento dům. Snad to někomu pomůže připravit si bydlení podle svých představ.

Příspěvek Vytápění domu akumulačními kamny pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.