Vlhnutí stavby na skále – co s tím?

Praktická ukázka recyklovaného materiálu – pěnoskla, který jsme představili na jiném videu. Tady si ukážeme praktické využití. Tento materiál nám hodně pomohlo při rekonstrukci této stavby. Jedná se o komplikovanou stavbu, kde charakter stavby a jejich umístění, hodně věcí zkomplikovalo. Jedná se o úzkou nudli a jedním z velkých problémů bylo vlhnutí stavby.

Nacházíme se tady na skále, která je všude pod námi. Ta původní hospodářská budova byla jen nějak ke skále přilepená. Nejsou zde žádné hydroizolace a vlastně ani řešení, jak to udělat.

Použili jsme pěnosklo abychom si pomohli v rovině podlahy. Abychom současně ty podlahy zateplili. To byla jedna z dalších věcí, která při změně užívání objektu představovala potenciální problém. Pěnosklo jsme využili v podlahách, kde zároveň tepelně izoluje. Pěnosklo je nenasákavé a umožňuje, aby voda nebo vlhkost, která se tam dostane, měla možnost se posouvat směrem pryč z té stavby.

Další věc, kterou jsme museli vyřešit, bylo vlhnutí zdí. V této výšce je zvenku chodník. Je tam spousta betonu a pokud bychom to chtěli nějak zvenku odizolovat, tak by to byla obrovská komplikace. Možná skoro až neřešitelná, protože bychom dole narazili na skálu.

Pomohli jsme si tak, že jsme tady vytvořili předstěnu. Mezi zděnou stěnou a touto stěnou, kterou vidíme, je mezera a je tam možnost odvětrání celé stěny. Je to způsob jak si pomoci, aby se ta vlhkost dostávala ven. Samozřejmě první předpoklad byl v rámci možností dobře odvodnit celou stavbu, aby té vody, která tu proniká, bylo co nejméně.

Vidíme tady všude falešné zdi a atiky a to všechno slouží k tomu, aby využívané prostory co nejméně vlhly. Díky těmto materiálům jsme měli možnost si takto pomoci. Určitě není vhodné si v těchto situacích používat nějaké neprodyšné nebo nasákavé materiály. Už vůbec se tu nehodí nějaký polystyren. Jednoduše se dostaneme do problémů tím, že nám ta vlhkost zůstane někde chycená.

Příspěvek Vlhnutí stavby na skále – co s tím? pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.