Hliněné panely

Hliněné panely mohou být příjemnou alternativou k mokrým procesům, které souvisí s aplikací klasických hrubých hliněných omítek. To příjemné může být v tom, že odbouráme ten mokrý proces, a taky v tom, že si můžeme ulehčit práci třeba na šikminách nebo na stropech. Pořád to nebude nic jednoduchého, ale když to porovnáme s těmi mokrými procesy, kolikrát v několika vrstvách, tak to může být schůdnější alternativa.

Je to materiál relativně nový a stává se teď více dostupný, a to i cenově. Když porovnáme některé aplikace, třeba na laťkový rošt, nebo v některých případech i na rákos, tak to může být zajímavé i finančně.

Vrstvu hlíny na místo dostaneme relativně jednoduše a ten panel má zhruba kolem 2 cm – dělá se v různých tloušťkách – takže tím prvním krokem tam dostaneme docela dost materiálu. S tím souvisí větší náročnost na manipulaci než u běžných plošných materiálů, s nimiž jsme zvyklí pracovat, tedy různé sádrokartony, dřevovláknité desky, třeba i OSB deska nebo fermacel.

Na to, jak je ta tabule malá, tak ten materiál je docela těžký, což samozřejmě odpovídá tomu, co to je. Je tam samozřejmě trošku náročnější řezání než u těch dalších zmiňovaných materiálů. Ale pokud tam chceme dostat hlínu jako přírodní materiál, tak to alternativa může být.

Někoho to může zarazit, jak to může držet po kupě, jen čistá hlína – je to zpevněné nějakou tkaninou, která je uvnitř. Potom se ten panel už jen zatahuje do finální hliněné omítky. Tam výrobce doporučuje klasickou perlinku, a to proto, že výsledek je pevnější a je tam menší riziko, že by omítka mohla někde popraskat. Ale dokážu si tam představit i třeba jutovou tkaninu, což často takto i řešíme a nějaké větší problémy tam nejsou.

Pokud jde o skladby stěnových konstrukcích, je dobré zmínit, že to může dobře fungovat i v předstěnách (o těch se zmiňujeme v dalších videích). Když za předstěny dáme nějakou přírodní izolaci, která může ovlivňovat interiérové klima, protože je ještě před nějakou parobrzdou nebo parozábranou, tak dohromady nám může vznikat vrstva větší hmoty, která může mít docela velký vliv na interiér a na to, jak se v něm cítíme.

 

Takže využití hliněné desky může být hodně široké, a to i ve stavbách, kde jsme si to nedokázali dříve představit, nebo pro lidi, kteří by možná jinak ten materiál nevyužili – tam vidím potenciál i na využití v domech, kam by se takovýto přírodní materiál jinak nedostal. Pro nějakého klasického hlinaře nebo ideál toho hliněného stavitelství to možná není úplně to pravé, ale jak už jsem řekl, je to alternativa, která vůči konvenčním materiálům může dávat velký smysl.

Příspěvek Hliněné panely pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.