Jaký typ stavby je nejlevnější

Jaký typ stavby je nejlevnější? Častý dotaz je, zda je roubenka nebo srub dražší než zděná stavba. Anebo člověk rovnou přijde s představou, že na roubenku nemá peníze. Nebo, že srub je z nějakého důvodu dražší. Takto se to obecně říci nedá. Nedá se říct že by 1 stavba byla levnější než druhá.

Záleží na celé řadě věcí a na samotném návrhu domu. Mohu velmi levně postavit dřevostavbu, kterým já říkám pseudo dřevostavba. Je to trochu dřeva, obaleného v polystyrenu, vatě a sádrokartonu. Všechno se dělá co nejlevněji, ale takto mohu postavit i  zděný dům. Naopak zděný dům mohu postavit s úplně jiným přístupem, kdy kupuji jen ty nejlevnější materiály. Do toho se pak zase vkládá velikost domu, zda je lepší postavit menší, ale kvalitnější nebo spíše velký dům a nekladu důraz na to, zda bude kvalitní. Ne vždy znamená dražší stavba kvalitnější stavbu a podobně. Do toho bych ale nechtěl nyní zabřednout a držel bych se obecně toho, zda je nějaká stavba levnější.

Často je to tak, že někdo má představu že roubenky a sruby jsou dražší než zděné stavby. Pokud srovnám provedení levné zděné stavby a nějakého precizního provedení roubenky nebo srubu, tak to pravda bude. Ale může to být i naopak. Pokud udělám nadstandardní zděnou stavbu a postavím minimalisticky srub nebo roubenku, tak to bude zase naopak. Nemusím se vzdávat té svojí nejbližší představy o bydlení, že to nemusím dát kvůli financím, ale může to hodně ovlivnit:

  • velikost domu
  • celkové provedení a návrh
  • zda jsem schopen to dělat svépomocí

Spousta lidí si dokáže svépomocí udělat zděný dům, kde ani nepotřebuji nějakou velkou techniku. Z cihel je schopná si to jedna osoba udělat sama. U srubu, kde pracuji s velkými kládami a technologie může být hodně atypická, méně známá a náročná, tak se mi zužuje možnost svépomocné práce.

Na druhou stranu u srubu, když si nechám udělat jenom skelet, tak broušení, povrchové úpravy, krov může být víceméně standardní jako u zděné stavby. A při dodělávkách může být spoustu práce, kterou si mohu udělat sám. Jednoduché srovnání opravdu neexistuje.

Příspěvek Jaký typ stavby je nejlevnější pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.