Jeřáb oskeruše – sazenice

Nabízím sazenice cca 30 cm bohatě rozvětvené. Jeřáb oskeruše má plody tvarem připomínající malou hruštičku nebo jablíčko, velké 3–5 cm. Oskeruše mají od pradávna bohaté využití v lidovém léčitelství i v potravinářství díky velkému množství vitamínů, především B2, provitamin A, vitamin C, ale také minerálů vápník, fosfor, hořčík, draslík, bór a železo. Obsaženy jsou zde i organické kyseliny, cukry, bílkoviny, pektiny, vláknina a tanin. -doporučují se i při poruchách trávení, a to i pro diabetiky. Zralé oskeruše se vyznačují sladkokyselou chutí a šťavnatostí. Využívají se především k sušení, na kompoty, marmelády, na mošty, čaje, likéry a a také OSKERUŠOVICE - hodnotné a ceněné pálenky. Plody se sbírají v září – říjnu, pro využítí plodů musí plody po opadnutí několik dní odležet (mus tzv. zhniličkovatět) a pak se můžou použít na jídlo i zpracování. Jeřáb oskeruše patří mezi dlouhověké stromy. Je-li vysazen osamoceně, dorůstá výšky 15 metrů, více než 200 let, ve výjimečných případech i 400 let. Oskeruše je teplomilná, ale dosti odolná proti namrzání. Pěstuje se i v drsnějších polohách a nadmořských výškách do 500 m, při dobrých podmínkách i do 700 m. Vhodná do větších zahrad, alejí,smíšených sadů, parků, remízků i do světlých smíšených lesů (teplé doubravy apod.) Na pěstování je nenáročná, vyžaduje vzdušnou polohu a humózní půdu.

Celý text naleznete na serveru (http://rostliny.hyperinzerce.cz/rss/) zde.

Comments are closed.