Raketová kamna

Raketová kamna jsou momentálně velký hit na internetu. Snad jde i o zázračné topeniště, nevím. Sedím tady s Honzou Křivonožkou a po sérii videí, kde se zabýváme topeništi ve kterých hoří oheň, jsou to různá kamna, sporáky, krbové vložky, nejde se nezeptat na raketová kamna. Můžeš nám k tomu Honzo říct něco z oboru?

Pokusím se. Ačkoli raketová kamna nestavím, mohu k tomu říct pár základních věcí. Raketová kamna vnímám jako zajímavou alternativu nebo nový příspěvek do debaty o různých topidlech. Chápu že většina kamnářů a lidí je u nás trochu konzervativní, neví se odkud to přišlo a podobně.

Odkud to přišlo?

Myslím si, že z Ameriky. Vím, že kompletní dokumentace ke stavbě raketových kamen se dá najít na internetu. Někdo se tím zabýval a udělal návod na kompletní stavbu. Video návod, podle kterého si to člověk může postavit sám. Já sám jsem ten návod nějak podrobně nestudoval. Bylo mi řečeno, že se to dá podle toho postavit. Sem tam mi volají lidi, kteří si svépomocně, někdy třeba z odpadního materiálu, tyto raketová kamna staví. A to s různými výsledky, ale k tomu se můžeme dostat v debatě.

Abych to shrnul, myslím si, že je to zajímavá alternativa. Dával bych si ale pozor na detaily. V detailech je zakopaný pes. Může to být otázka dobrého nadimenzování, aby to netopilo moc nebo málo. A hlavně bych si dal u těch raketových kamen pozor na praktickou obsluhu. To znamená, dávat si pozor na to, jak naložit dřevo, aniž bych si začoudil místnost. Nebo tam udělat nějaký systém, aby to při studených kamnech nezakouřilo místnost. Z mého pohledu je to topidlo, které má ohniště, má tahovou hmotu a nějaký akumulační systém. Samozřejmě technické otázky, zda ohniště udělat z plechového sudu nebo ne, bych už nechal na debatu nějakou jinou a nechal to na člověku, který se tím přímo zabývá.

Já jsem dělal raketová kamna jen do takové sauny, kde jsme si to postavili a tam to fungovalo perfektně. Je to myslím zajímavá věc pro člověka, který o tom řemeslu moc neví, a chce si to vyzkoušet. Je to něco jako finská kamna, která se dají levněji postavit i když je to velká stavba.

Mně by na tom asi nejvíc zajímala bezpečnost a potom také to, jak vyhovět legislativě. Osobně bych v tom byl hodně opatrný.

Máš samozřejmě pravdu. Dostalo se ke mně pár lidí na konzultaci a já je musel odkázat zpátky na internet, protože o tom sám moc nevím. Nechci nikomu doporučovat něco, co neznám do detailu. Většinou si to lidé zkoušejí postavit někde v přístavbě nebo domečku na zahradě. Nemívají na tom postavenou životnost svého nového domu. Mě se ty kamna v podstatě líbí i přesto, že mám problémy s materiálem zejména pokud byl to bezpečnost. Pro mě to není zas až taková výhra, že by to bylo nějaké zázračné topidlo. Je to stejně zázračné jako všechna jiné dobře postavená kamna. Za to bych dal ruku do ohně a nikdo mě nepřesvědčí, že v tom plechovém sudu je 1300 stupňů Celsia.

Může to být stejně velký zázrak jako každá jiná dobře postavená kamna.

Příspěvek Raketová kamna pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.