Nejúčinnější ochrana dřeva je ta konstrukční

Pokud chceme dřevostavbu ochránit, je nejúčinnější nástroj, aby se nám tam nedostala ani voda ani Slunce. Máme tím předpoklad, že dřevo bude přirozeně chráněno. Jde o hledání rovnováhy mezi přesahem a světlosti v interiéru. Čím větší přesah, tím více nám to může stínit a ubírat světlo v interiéru.

Moderní architektura s velkými přesahy často příliš nepočítá. Nebudu zabíhat do témat, jako je použití chemie pro ochranu dřeva. Na tomto řešení si můžeme ukázat dopad v praxi. Tato stavba má velký přesah, jak po okapové hraně, kde je asi 2,5 m, tak ve štítové straně. Současně je stavba nízká. Proto je tady ta ochrana dřeva téměř dokonalá.

Souvisí s tím i založení stavby nad terénem, což je další aspekt. Čím výše je dřevo nad okolním terénem, tím mu to pomůže zůstat dlouhodobě v suchu. Tady je to z různých důvodů usazeno hodně nízko. V kombinaci s velkým přesahem a tím, jak se dokončí plocha v okolí, to nemusí být zas až tak stěžejní. Obecně je ale i vyšší sokl pod dřevem hodně důležitý.

Samozřejmě můžeme řešit také cenu. Čím větší bude střecha, tím to bude stát více peněz. Jde ale o to, v jak dlouhodobém výhledu se na to dívám. Nyní jsou náklady větší, než kdybychom to udělali bez přesahu. Z dlouhodobého hlediska ale můžeme ušetřit na nějakých údržbách fasády, oken a dalších věcech. V tomto případě, pokud nebudeme chtít, nemusíme se o fasádu vůbec starat. Nemusíme ji nějak natírat a obzvlášť tady, kde je úprava dřeva opalováním.

U stavby, která přesah vůbec žádný nemá, ať už je dřevěná nebo je to omítka, dochází po několika letech k degradaci.

Příspěvek Nejúčinnější ochrana dřeva je ta konstrukční pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.