Sesedání u poloroubenky

Poloroubenkou mám na mysli stavbu, která má část z trámů nebo kulatiny a další část je vyzděná. U tohoto způsobu provedení je nejnáročnější vyřešit sesedání stavby. Jedna část je pevná a nehýbe se, druhá část nám v průběhu času sesedá. Bavíme se tedy o klasické roubence z rostlého dřeva. A musíme proto počítat s nějakým vysycháním a sesedáním stavby.

V klasické roubence nebo srubu, kde je ta stavba z kuláčů, klád nebo z trámů, kde nám stavba sesedá všude. U poloroubenek sesedá pouze půlka vůči části, která je pevná. O to obtížnější bývá se na to připravit, aby v průběhu stavby, dokončování a zabydlování časem nevznikl problém. Neřešíme pouze sesedání kolem stavebních otvorů nebo v místech kde jsou sloupy, ale řešíme to i vůči pevným částem.

Těch bodů je tam pak daleko více a celý systém může být náročnější na obsluhu. Tady si můžeme sdílet jeden konkrétní případ, kdy za mnou vidíme část, která je zděná. Na této stavbě máme více než 10 míst, kde se musíme v průběhu času přizpůsobovat sesedající části.

Může to být trochu nevýhoda, že je to v tomto náročnější, a někdy i zkušený řemeslník se v tom může trochu ztratit. Musí proto neustále přemýšlet nad tím, kde je ta stavba pevná a kde sesedá.

Jinak to může být velmi pěkná stavba i z vnějšku, kde kombinujeme dřevo a zděné stěny. Vidíme to velmi často i u starých staveb. Je ale dobré myslet i na tento aspekt a uvědomit si, že nás to během začátku obývání stavby, cca 5 let, může nějakým způsobem omezovat.

Příspěvek Sesedání u poloroubenky pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.