Milí přátelé Aubriety,
mám pro Vás 12 bylinek, co musíte doma mít bez nich si jaro prostě neužijete.
Máta – bylinka co poskytne letní osvěžení. Navíc je vytrvalá a odolná, jen na zálivku nesmíte zapomenout.
Bazalka – bazalka s mozzarelou a rajčaty, bazalkové pesto… obrovské množství druhů bazalky můžete vypěstovat. Vyberte si tu s fialovými listy nebo drobnolistou, malou do truhlíku, vyšší do zahrádky. Pozor na mráz a prudké slunce. Bazalku nezaštipujte shora, lépe je odštipovat boční velké listy.
Stevie – bylinka cukrovkářů, ale i nás ostatních, co ten bílý cukr nemusíme. Je to rostlina z tropů, není tedy mrazuvzdorná. V létě ji můžete dát na terasu nebo do zahrádky, před mrazíky ji odneste zase zpět do zimní zahrady. Čím více na sluníčku a na teplém místě bude, tím sladší její lístky budou. Pro kamarádku ji namnožíte řízkováním.
Tymian – o něm jsem už toho tolik napsala (KLIK), že se nechci opakovat, ale je to tak krásná kytka a odolná a vytrvalá.
Rozmarýna – přes léto ozdobí terasu, v létě zimní zahradu. A po celý rok ochutí třeba brambory, ocet i olej. Olej si vyrobíme ZDE
Levandule – jako obruba záhonů, jako voňavá ochrana proti molům. A zkoušeli už jste čaj s levandulí? A ještě něco o levanduli TADY.
Majoránka – do bramboračky. Pěkně ji zastřihujte, dobře obrůstá, dá se přezimovat v chladné, světlé místnosti.
Citronová tráva – voňatka citronová se správně jmenuje. Využijete ji v čínské kuchyni i při přípravě osvěžujícího čaje. Pěstujeme opět jako přenosnou rostlinu.
Šalvěj – při správném pěstování z ní můžete mít nádherný polokeř. Je vytrvalá, snadno se namnoží z řízků, nenáročná, po odkvětu proveďte tvarovací řez, ale nikdy nestřihejte do starého dřeva. Listy ochutíte třeba pstruha.
Pažitku – tu si teď kupte, seřízněte, nadrobno nakrájejte a rozmíchejte s tvarohem, k tomu čerstvý chléb . Pažitku protentokrát nechte v plastovém květníku a až přestane růst, tak ji přesaďte do záhonku. Bude Vám dělat radost po několik příštích let.
Meduňka – vytrvalá, nenáročná bylinka našich babiček. Uklidní vystresované jedince a pomůže jim usnout. Čím více ji budete zastřihovat, tím košatější bude. Dělám z ní i sirup ZDE.
A nakonec petržel. Kupte si tu obyčejnou, je voňavější a zdravější. A dejte ji klidně do té bramboračky s majoránkou.
Krásné, bylinkové dny příští,
Vaše Aubrieta
Celý text naleznete na serveru (http://aubrieta.cz) zde.