Podlaha bez polystyrenu a betonu

Klasickou skladbou na betonové základové desce je izolace z polystyrenu, další vrstva betonu nebo anhydridu a na tom nějaká finální podlaha. Alternativou k tomuto řešení je dřevěný rám s izolací a na tom pak třeba dubová masivní podlaha.

Každé řešení má své výhody a nevýhody. Výhodou je, že eliminujeme mokrý proces ve stavbě. Pro nadšence přírodního stavitelství může být výhodou, že se vyhneme materiálu jako je polystyren nebo beton.

Na základní betonovou desku místo polystyrenu (musí tam být stále nějaká hydroizolační vrstva) dáme dřevěný rošt. Mezi rošt pak můžeme vkládat přírodní izolaci a na rošt pak lze položit přímo nějakou masivní podlahu. Nemohou to ale být parkety (jsou menší a z malých kousků dřeva). Pro parkety bychom museli použít nějaký velkoplošný podkladový materiál jako je OSB nebo cetris deska.

V tomto případě je zde 20 cm lnění izolace v podkladním roštu a na tom pak dubová podlaha. Jiné požadavky na zateplení základů a podlah můžeme mít v pasivním domě. Parametry izolací se mohou lišit a je potřeba k tomu přihlédnout. Velkou výhodou je, že ať už je podlaha jakákoliv, bude vždy teplejší než na betonu.

Co se stane, když bude v domě nějaká havárie s vodou? Tento problém se řeší i u anhydridu, jehož základním materiálem je sádra, která nemůže být dlouhodobě ve vlhku. Aby ve stavbě nebyla voda je podmínka, která platí v obou případech. Řešíme to jinými systémy a to obzvláště v prostorech jako jsou koupelny, kde to hrozí nejvíce.

Snad inspirativní video, jak klasické věci udělat jinak. Na fotkách a záběrech ve videu lze vidět detaily z montáže. Dalších detailů je při montáži hodně a není dost prostoru, abychom se jimi všemi zabývali. Ale možná bude dost podnětů, abychom věci zpřesnili a návod byl podrobnější.

Příspěvek Podlaha bez polystyrenu a betonu pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.