Kdy začít shánět dřevo na stavbu?

U všech staveb, které se u nás staví, je součástí alespoň trocha dřeva. A když už nikde jinde, tak je to na krovech střechy.  Většina přírodních staveb zahrnuje velké množství dřeva.

Dnes je konec února 2018 a už nyní je pro shánění dřeva na tento rok pozdě. Takže pokud chceme zahájit stavbu na jaře, během léta či na podzim, tak je velmi pravděpodobné, že se k takovému kvalitnímu dřevu ze zimní těžby vůbec nedostaneme. V tomto období už končí zimní těžba a na většině pil je nějaká omezená kapacita toto dřevo skladovat.

Dřevo se řeže a chystá podle toho, jak přichází z lesa v průběhu roku. Když je dřevo na pile v létě, jde obvykle o materiál vytěžený před 14 dny. Na jaře během března a dubna můžeme ještě sehnat dřevo ze zimní těžby, zejména pokud je hodně sněhu, nedá se to z lesa vytáhnout a dřevo přichází na pilu později. Dřevo tak může být pokácené už někdy v prosinci, ale z lesa se to podaří vytahat až někdy v dubnu.

Ideální je to řešit hodně dopředu, třeba během léta. V tento okamžik bychom řešili umístění, typ stavby, realizační firmu, projektanta až pro ten další rok. Je dobré počítat s tím, že projektant nemusí mít čas hned. Stejně tak vybírat realizační firmu. Jak to vidím tento rok, tak většina řemeslníků a firem má na celý tento rok plno. Ideální je domlouvat všechno alespoň rok dopředu.

Nikdy také nevíme, co se může zadrhnout při povolování stavby. A je dobré mít tam rezervu. Pokud začínáme teprve nyní, tak to může být časově hodně náročné. Někdy koncem léta bychom pak mohli začít řešit samotné dřevo. V ideálním případě už vím, jaký typ stavby budu stavět, s jakou firmou. Je dobré mít nějaký výpis řeziva nebo představu o délkách a profilech, aby bylo možné zadat požadavek a dřevo začít shánět.

Samozřejmě pouze tehdy, když nám dávají smysl nějaké principy přírodního stavitelství a dřevo vytěžené za ideálních podmínek (tedy minimálně v zimě). Nemusíme být ani příznivci přírodního stavitelství a jenom z nějakého důvodu nepoužíváme KVH hranoly nebo sušené/lepené řezivo. V mnoha aspektech je výhodnější mít dřevo ze zimní těžby, které přirozeně obsahuje méně vody, vlhkosti a mízy. To je v mnoha směrech mnohem výhodnější než dřevo ve vegetačním období.

Za námi je pokácené dřevo a sníh. Dřevo, které tady leží, bylo domlouváno na skoro před rokem na stavby, které se začínaly teprve plánovat. Dejme tomu, že je to nějaký ideální stav a pokud tyto okolnosti bereme v potaz a víme o nich, tak se můžeme vyhnout nějakému nepříjemnému překvapení, když v tuto chvíli chceme shánět materiál a třeba i řemeslníky na to, aby nám začali toto jaro stavět dům.

Příspěvek Kdy začít shánět dřevo na stavbu? pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.