Řešení krovu pro velké tloušťky střešních izolací

Pokud dáme stranou přírodní stavitelství, tak většinou můžeme použít nějaké PIR izolace nebo izolace konvenční, které mají výjimečnou tepelněizolační schopnost a stačí nám nějaká menší vrstva. Pokud ale používáme nějaké standardní nebo přírodní izolace, tak většinou tloušťka izolace nabývá.

Pokud jde o nízkoenergetický nebo pasivní dům,můře jít o 35-40 cm izolace. Teď vzniká otázka, jak si poradit s konstrukcí krovu. Tady už si nevystačíme s klasickými krokvemi o profilu 10×16, 10×18, 10×20 cm a podobně. Samozřejmě jde k tomu nějak dodělávat přídavné rošty. Ale máme i další možnosti, které využíváme často u slaměných domů a nebo u foukané izolace i na klasické dřevostavbě. Nebo také v kombinaci se slaměnými stěnami ale do krovu už pak slámu nedáváme.

A jsou zde dvě možnosti. Jedna možnost jsou dřevěná íčka. Myslím, že tuhle možnost už sdílíme. Druhá varianta, možná přírodnější je, že zdvojujeme fošínky. Máme třeba íčko výšky 40 cm, nařežeme dvě fošínky po 20 cm a ty potom klademe na sebe a spojíme.

Pak už jde jen o tom, jaké máme požadavky na rovinatost. A také je to o pracnosti, kde svépomocně to může být malinko levnější s těmi fošínkami, zatímco firma to možná udělá trošku levněji s íčkama, protože to může být pro ně rychlejší. Ale máme v zásadě tyto dvě možnosti.

U těch fošínek může být výhoda, že pokud to máme složené ze dvou fošínek a nechceme přiznat celou tloušťku střešního pláště, tak tu spodní fošnu můžeme ukončit v rovině stěny a ta druhá nám může utvořit nějaký standardní přesah. Jde to samozřejmě i u těch íček. Íčko končíme na obvodové stěně a potom nějakou příložkou si vytáhneme přesah střechy.

Tam už jde pak o to vyladit cenu a pracnost. Pokud si vybíráme nějakou firmu nebo řemeslníky tak zjistit, zda se s tím někdy někde setkali. A jak s tím dokážou pracovat. To jsou spíš nějaké novodobější výzvy, které jsme v minulosti neřešili. Budeme spíš narážet na to, že ne moc projektantů či architektů s tím má nějaké zkušenosti. Jsou to spíše novější konstrukční systémy. Ale pokud někdo zvládne udělat klasický krov, tak je to jenom o informacích. A dobře udělaném projektu. A není třeba se toho bát.

Příspěvek Řešení krovu pro velké tloušťky střešních izolací pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.