Smrková podlaha z širokých prken

Na první pohled obyčejná smrková podlaha. Při detailnějším pohledu ale zjistíme, že ten profil je trochu jiný než z běžné výroby. Většinou se šířky prken pohybují okolo 14-15 cm. Někdy se dá koupit i 20 cm. My na zakázku vyrábíme i širší prkna 24 cm, v tloušťce 2,6 cm. Ta podlaha pak vypadá úplně jinak než když je to z nějakých úzkých prkýnek.

Samozřejmě je to i otázka ceny. Tím, že se vyrábí profil na zakázku, se výrobu prodražuje. Kdo chce mít ale nestandardní vzhled a více dřeva, může to být vhodná alternativa.

Vzniká zde často obava, co prkna budou dělat, když jsou takto široké. To samozřejmě záleží na způsobu kotvení a odborném provedení. Samozřejmě, že čím bude širší profil, tím mohou být tvarové změny větší. Pokud tu podlahu celoplošně nepodlepujeme a montujeme ji na nějaký rošt, tak je potřeba počítat s nějakými výkyvy. To se ale může stát také u tenkých prken  Akorát u těch širších to může být trochu více.

Tyto výkyvy souvisí s vlhkostí ve stavbě. Pokud to dřevo nechceme zalít do nějakého epoxidu nebo ho úplně uzavřít, tak bude pracovat vždy. Čím více udržíme podobnou vlhkost v domě, tím menší výkyvy budou.

Příspěvek Smrková podlaha z širokých prken pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.