Jaká je optimální dodávka stavby rodinného domu firmou

Jaká je minimální a optimální dodávka stavby rodinného domu firmou? Tedy pokud necháme stranou stavbu domu na klíč nebo úplné svépomocné stavění, kdy si to od začátku až do konce koordinujeme nebo děláme sami. Nám po mnoha letech zkušeností vychází, že optimální dodávka je zateplená hrubá stavba. Co se pod tím pojmem skrývá?

Do zateplené hrubé stavby bych zahrnul:

  • obvodové stěny, které zahrnují dodávku stavebních otvorů
  • fasádu nebo alespoň venkovní záklop obvodových konstrukcí
  • vnitřní vzduchotěsnou a parotěsnou vrstvu, pokud nejde o roubenku nebo srub
  • dále je optimální mít jednoho dodavatele na krytinu
  • základy mohou být dodány někým jiným nebo svépomocí.

Proč tomu tak je? Jde hlavně o to, že jde o ucelenou část díla, která nám zajišťuje uzavření stavby. Stavba je chráněna před deštěm a vnějšími vlivy. A podobně, jako v tomto případě, je zde OSB deska jako vzduchotěsná vrstva, a firma může garantovat vzduchotěsnost obvodových stěn. Dala by se od toho oddělit nějaká finální fasáda, jako je třeba dřevěný obklad, ale záklop venkovní konstrukce je dobré mít od jednoho dodavatele.

U roubených a srubových staveb je to podobné. Zde bychom chtěli dodat roubené stěny, krovy, střechu, ale s tou střechou i střešní plášť, protože u většiny roubenek a srubů máme v 2. patře nějaké rámové konstrukce nebo skladbu domů podobnou dřevostavbě či sendvičovému systému.

Dále pak následují nějaké profese či další práce, ale jde to takto oddělit. Pokud si to v další fázi už doděláváme sami nebo nastupuje někdo další, tak z interiéru jde hlavně o to, aby se parotěsná vrstva nepoškodila.

Nejdůležitější jsou potom ty aspekty kolem garance a záruky. Uvedu příklad, který se nám nedávno stal. Dodávali jsme zateplenou hrubou stavbu, ale investor si sám řešil stavební výplně a u jedné z výplní se vyskytl problém. Pro investora se to hodně komplikovalo, protože měl nějaké dva subjekty, se kterými to musel řešit a nebyla úplně zjevná příčina, kde se objevila chyba. Zda to bylo u nás v konstrukci nebo u okna a jeho usazení.

Pokud by to dodávala jedna firma, tak zákazník to řeší pouze s jedním subjektem a nezajímá ho v čem je problém. Pro dodavatele stavby je to věc, kterou neovlivní. Máme to tak my a myslím, že i většina firem, že máme prověřené dodavatele oken a dveří. Věci pak často fungují jinak, než když jde o jednorázovou spolupráci.

Pro investora to pak může být jednodušší. Může ho to samozřejmě stát nějaké peníze navíc, když to někdo zastřešuje a dodává větší část, ale ty další věci mohou být daleko jednodušší. Takže pokud by mělo jít o nějaké doporučení, je dobré nechat si dodat zateplenou hrubou stavbu. Mohou tam být nějaké nuance různých konstrukčních systémů, ale myslím si, že je dobré nad tím uvažovat tímto způsobem.

Příspěvek Jaká je optimální dodávka stavby rodinného domu firmou pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.