Stavba rodinného domu na klíč

V rámci přírodního bydlení sdílíme hlavně dřevostavby. Ale tato informace o stavbách na klíč myslím platí obecně u všech novostaveb rodinných domů. Jde o pojem stavby na klíč. Pojem stavby na klíč má možná nějakou oficiální definici, ale pojďme se podívat na to, jak to vypadá v reálu.

Když se nyní vžiji do role investora nebo majitele domu, zákazníka… Už z toho názvu vyplývá, že by to asi mělo být tak, že přijdu, dostanu klíčky a stavba by měla být hotová a nemusím nic řešit. Mám nějaký projekt, domluvím si s firmou dodávku na klíč a nic neřeším. Po nějaké době dostanu klíčky a mám to hotové. Takhle to ale v praxi nefunguje.

Zdá se, že ten pojem znamená spoustu věcí a existuje mnoho pohledů na to, co stavba na klíč je. Abychom se vyhnuli problémům a nedorozuměním, doporučuji si to na začátku s firmou jako zákazník dobře definovat, co a za jaké peníze dodáváme. Možná je lepší se vůbec neplést s těmito pojmy, které nesedí a neznamenají úplně to, co se za těmi slovy skrývá. Alespoň tak to vnímám z naší zkušenosti v komunikaci s našimi zákazníky.

V reálu je to spíše tak, že je to většinou skoro dokončená stavba. Někdo to definuje tak, že pokud bych stavbu vzal a otočil, tak to co mi nespadne, je stavba na klíč. Ale ve významu toho, že vezmu klíčky, odemknu si a bydlím, by to tu definici úplně nesplňovalo.

Je tam totiž spousta věcí, které by do této definice nezapadaly a to už vůbec nemluvíme o prostředí v okolí domu. Když my dodáváme stavbu na klíč, tak to neznamená, že dodáme úplně hotový dům a zákazník už nemusím nic řešit. Většinou to nejsou ty věci venku, často chybí věci v interiéru. Dokonce to pro některé firmy znamená, že nastupují až po základové desce. Je tedy nejprve základová deska a potom se až dělá stavba na klíč.

Pointou tohoto videa je ukázat na to, že zde vzniká často nedorozumění. A je dobré si hned na začátku definovat co a za jaký objem peněz reálně dostanu. Potom tomu můžeme říkat jakkoliv. Tyto pojmy v současnosti vnímám jako matoucí a vnášejí do toho spíše zmatek. Realita je taková, že většina staveb na klíč nejsou stavby na klíč ve smyslu těch slov. Většinou nás ještě čekají nějaké další náklady a dodělávky a nelze počítat s tím, že je to finálně dokončená stavba se vším všudy.

Příspěvek Stavba rodinného domu na klíč pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.