Borovice vejmutovka

Máme tady záklop stropní konstrukce v dřevině která není zas až tak obvyklá a to je borovice vejmutovka. Přestože je docela běžná a k sehnání, v interiérech ji až tak často nevidíme. Na našem videoblogu máme video, kde byla z borovice vejmutovky vyrobená kuchyně, dveře a nějaké další doplňky.

Vidíme zde pěkné široké fošny, které jsou natřené čirým přírodním olejem. Díky to hodně vystupují barvy. Zbarvení je opravdu nádherné. Vidíme, že uprostřed je to růžovo-oranžové a kraje jsou bílé až zabarvené do modra. To je dáno tím, že borovice vejmutovka je náchylná chytat v běli povrchové plísně. Není to proto, že jde o dřevo, které bylo dlouho ponecháno v kůře. Borovice hned chytá takovéto zabarvení. Může to být ale nějaké plus, pokud se to někomu líbí a ta barevnost může být opravdu větší.

Pokud chceme mít dřevo opravdu úplně čisté, bez zabarvení běle, tak si člověk při těžbě a zpracování musí dávat hodně velký pozor. Vzhled je velmi odlišný od klasické borovice a tím to může být v interiéru zajímavější.

Příspěvek Borovice vejmutovka pochází z Přírodní bydlení

Celý text naleznete na serveru (http://www.prirodnibydleni.cz) zde.

Comments are closed.